Baan bouwen bij Makina Modelbouw 2023

We gaan een eigen Baan Bouwen achter in het oude winkel gedeelte van Makina Modelbouw. Deze baan is in eerste instantie mijn eigen baan, maar zal vast en zeker ook een keertje worden opengesteld voor het publiek. Deze zal worden gebouwd met inbreng van het Makina Team alsmede door Rene Kwadraat die recent begonnen zijn met een professioneel bedrijf voor het bouwen van modelbanen op bestelling.

Een adembenemende – Baan Bouwen

Zoals vele van jullie weten heb ik voordat ik aan het Makina Modelbouw avontuur begon, zelf altijd treinen verzameld en banen gebouwd. Nu ik de verbouwingen heb afgesloten en het nodige heb opgeruimd, heb ik een mooie ruimte in de oude winkel kunnen creeeren die ik graag zou willen gaan gebruiken om wederom een baan te gaan bouwen. De basis van deze baan ligt bij mijn laatst gebouwde baan (zie ook het Makina Modelbouw Youtube kanaal).

Belangrijkste uitgangspunten bij het Baan bouwen

Het is altijd goed om een aantal uitgangspunten te nemen die belangrijk zijn wanneer je aan de baanontwerp begint. Dit moet natuurlijk wel een beetje realistisch zijn, want het nabouwen van iets wat daadwerkelijk bestaat is vanwege de ruimte vaak niet mogelijk.

  • Er moet een 2 Rail en een 3 Rail baan komen, Tijdperk is niet zo belangrijk daar ik in mijn verzameling van alles heb, van stoomlocs tot high tech moderne TGVs/ICEs
  • Minimaal R2
  • Mijn Hack brug moet er weer in terugkomen
  • Er moet een BahnbetriebsWerk komen met mooie lokloods
  • Het industriegebied moet voornamelijk uit de koolmijnen bestaan
  • Het station moet lange treinen aankunnen (liefst 6 lange passagierswagons met een trein)
  • Een klein pendelgedeelte zodat er continue beweging mogelijk is
  • Er moet een aansluiting komen voor Fremo module bakken, voor zowel 2L als 3L, dus de basis hoogte wordt 1300 mm
  • Er wordt voorlopig geen nacht/dag verlichting aangelegd
  • Er wordt ook niet met bovenleiding gewerkt

De huidige versie

Op basis van verschillende gespreken die ik de afgelopen tijd met diverse mensen heb gevoerd, verkrijg je steeds meer inzichten en ideen, die ik dan probeer zo goed en zo kwaad als mogelijk te verwerken in het baanplan. We gebruiken voor het ontwerpen van het baanplan, het bekende programma Wintrack V16 waarmee we zowel 2L als 3L rails geometrie kunnen gebruiken.

Deze versie van Wintrack is ook erg goed om de minimale hoogte van 104,5 mm tussen de spoorlagen en de hellingspercentage van maximaal 3% te benoemen. Dat is zeker een uitdaging bij deze baan, vooral de de doorrijhoogtes is een uitdaging vooral in het stuk waar veel banen elkaar kruisen. Momenteel zijn de hellingspercentages niet meer zijn dan 2.2% dus dat zit zeker goed . Ook de bereikbaarheid tussen de verschillende lagen is erg belangrijk waarbij ik momenteel 200 mm heb aangehouden in schaduwstations als vrije ruimte boven het spoor, vooral als er meerdere sporen achter elkaar liggen. Bij grote banen dieper dan 1250 mm (en dat is deze baan) is bereikbaarheid vanuit andere plaatsen dan rondom de baan een belangrijk fenomeen. Bij het realiseren van de scenery en ook zelfs tijdens het opmaken van het baanontwerp gaan we hier nog rekening mee houden.,

Zijn we al klaar?

En nee, niet alles gaat van we hebben natuurlijk nog steeds ruimte beperkingen en tegenstellingen die moeten worden meegenomen. Dus is het plan af? Nee nog steeds niet! al beginnen de contouren zich steeds meer af te tekenen daar ik steeds vaker op hetzelfde begin uit te te komen. Ik ben momenteel op versie 36 van het baan bouwen ontwerp, maar ik begin er een goed gevoel over te krijgen. Heb je op en aanmerkingen laat het me gerust weten.

Wie gaat dit bouwen?

Een Baan bouwen van dit formaat doe je dat alleen? Nee ik heb hierbij hulp van natuurlijk het hele Makina Modelbouw Team, alsmede hulp van Rene Kwadraat die professioneel bezig zijn om klanten te helpen met het bouwen van hun modelbaan. Beide Rene’s zijn tijdens de Grote Kleine Treinen Competitie in het eerste seizoen betrokken geweest.

Wanneer is het klaar?

De komende tijd zijn er nog genoeg uitdagingen en beslissingen te nemen maar nu het railplan een redelijke status heeft kunnen we gaan kijken hoe we het onderstel gaan maken, welk digitale syste(e)m(en) te gebruiken, wel of niet druk knop animaties in te bouwen. Hoe we alles kunnen bereiken indien dit nodig is. Het plan moet er als eerste vastliggen.

Daarnaast moet ik achter nog eea bekijken wat betreft het dak, want daar zit momenteel iets onverklaarbaars. Ook moeten de benodigde rails besteld worden voor zover ik die nog niet heb. Er moet een degelijk onderstel gebouwd worden, voordat ik met het Baan bouwen kan beginnen.

Dus met andere woorden dit is een meerjaren plan, dus het zal niet snel klaar zijn, en dat hoeft ook niet aangezien ik op de lange termijn plan/mik.

Kan ik het komen bekijken?

De baan bouwen is in eerste instantie voor mijzelf, maar ik kan me voorstellen dat men graag wil zien hoe eea vooruitkomt. Momenteel bevindt ik me nog in de planning stage, dus is er niks te zien. Zodra er wat te zien is begin ik er ook aan te denken om een keer per maand een open dag te houden waarbij mensen kunnen komen kijken naar de vooruitgang die we maken. Tot die tijd moet je het nog even doen met de virtuale blogs.