Een baanplan is nooit af

Nieuw Baanplan ontworpen

Zoals iedereen weet is een baanplan nooit (zie eerdere versie) af, dus ook niet die van mij :-). Heb de laatste tijd verschillende discussies met verschillende mensen gevoerd rondom de versie die ik eerder gepost had, naar aanleiding van de verschillende reacties die ik had gekregen op deze versie.

Een aantal hieronder

 • Eventueel rondom de baan lopen door het publike is niet altijd praktisch daar er ook een deel magazijn is;
 • De ruimte voor het kantoor zou ook gebruikt kunnen worden om een langer rijgedeelte te maken
 • De lengte van het station moet niet meer zijn dan de langste trein die je wilt gaan rijden (voor mij is dat maximaal 2.5 meter lengte)
 • Als je een lus bouwt moet er aan beide kanten een schaduwstation zijn, anders lijkt het net of dezelfde trein blijft rondrijden, hierdoor krijg je meer speel effect want een andere trein kan vanuit het schaduwstation vertrekken
 • Er mag best hoogte verschil zijn in het 2L en 3L gedeelte bij het stations, dit is in het echt ook vaak zou. Onderscheid tussen goederen en passagiers (niet dat ik dit zo strik wil handhaven) maar het geeft ook een mooi visueel effect.
 • En zo zijn er nog enkele afwegingen

Dus daarom weer eens teruggegaan naar de tekentafel (Iets waarvan ik ook enorm kan genieten en dus meteen behoorlijk gedeelte van de voorpret om met een adembenemend baanplan te komen). Er is momenteel het volgende uitgerold, ook hiervoor geldt weer, commentaar op het baanplan is welkom. Hoop dat onderstaande afbeeldingen jullie een idee geven van het baanplan. Ik heb natuurlijk de basis van een 2L en 3L erin gehouden zodat ik alles kan rijden wat ik in mijn verzameling heb (en nog ga krijgen)

Enkele statistieken van het huidige baanplan:

 • 2L is momenteel ongeveer 160 Meter lengte
 • 2L heeft ongeveer 26 wissels
 • kleinste 2L perron 3m, voor lekker lange goederentreinen in dubbele traktie
 • 3L is momenteel ongeveer 200 meter lengte
 • 3L heeft ongeveer 27 wissels
 • kleinste 3L perron 2.64 m
 • Dus totale lengte ongeveer 360 meter aan rails……..

Dit betekend wel dat ik ook weer achterom eea moet gaan omzetten en verplaatsen, dus daar zijn we voorzichtig mee begonnen….. We houden ons dus lekker bezig met het baanplan en de consequenties hiervan.